Εξερεύνησε

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΛΥΜΠΟΣ

Όμηρος, η Οδύσσεια, Βιβλίο VI, 42:

 

«Με αυτό, η θεά, η λαμπερή Αθηνά, έφυγε για τον Όλυμπο, όπου λένε ότι οι θεοί έχουν το παντοτινό τους σπίτι. Δεν φυσούν άνεμοι εκεί, δεν το βρέχει βροχή, δεν πέφτει χιόνι, αλλά ο πλατύς αέρας είναι καθαρός και χωρίς σύννεφα, και από πάνω λάμπει μια λαμπερή λάμψη: εκεί οι ευλογημένοι θεοί είναι πάντα χαρούμενοι».

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου κατοικούσαν σε φαράγγια, στις «Πτυχές του Ολύμπου» κατά τον Όμηρο, όπου βρίσκονταν και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (σημερινός Μύτικας) είναι το σημείο συνάντησής τους. Οι θυελλώδεις συζητήσεις τους ακούγονταν ως το σημερινό Στεφάνι, τον επιβλητικό θρόνο του  του Θεού των Θεών Δία. Από εκεί εξαπέλυε τους κεραυνούς του, δείχνοντας «τη θεϊκή οργή του». Ο  Όλυμπος στην Ιλιάδα του Ομήρου, χαρακτηρίζεται ως μέγας, μακρύς, ένδοξος και αιγλήεις δηλαδή γεμάτος δέντρα.

 

Τους δώδεκα Θεούς συμπληρώνουν η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, ο Άρης, η Άρτεμις, η Αθηνά, η Δήμητρα, ο Ήφαιστος, η Ήρα, ο Ερμής, η Εστία και ο Ποσειδώνας.

 

Οι εννέα Μούσες ζούσαν σύμφωνα με τη μυθολογία στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου. Ήταν κόρες του Δία και της Τιτάνης Μνημοσύνης και προστάτιδες των Καλών Τεχνών: Κλεώ, Ερατώ, Ευτέρπη, Καλιόπη, Μελπομένη, Πολυύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια και Ουρανία.

 

ΓΕΩΛΟΓΙΑ – ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.918 μ. Εκτείνεται σε περίπου 500 km² και καλύπτει μια σχεδόν κυκλική περιοχή με μέση διάμετρο περίπου 25 km. Το βουνό καλύπτει μια έκταση 58.925 στρεμμάτων (περίπου 238 εκατομμύρια m²) με τον πυρήνα του να καλύπτει περίπου 10.000 στρέμματα (περίπου 40 εκατομμύρια m²).

Το έδαφος του αποτελείται από πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων είναι απόκρημνες βραχώδεις κορυφές, βαθιά φαράγγια, αλπικά λιβάδια και πυκνό δάσος, όλα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν τη σπάνια μαγεία του Ολύμπου. Υπάρχουν συνολικά 52 κορυφές που κυμαίνονται από υψόμετρα 760 μ. έως και πάνω από 2.900 μ. που σε συνδυασμό με τις απόκρημνες χαράδρες δημιουργούν σκηνές μοναδικής ομορφιάς.

Ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938 με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς του και άλλων αξιών. Η σημασία του Εθνικού Πάρκου έχει αναγνωριστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Προστατευόμενη Περιοχή Βιόσφαιρας του Κόσμου». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στον κατάλογο των «Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Έχει επίσης συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και «Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος».

Ο Όλυμπος σίγουρα εμπίπτει στην κατηγορία «must-see / must-do» και όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση του μυθικού Ολύμπου ξεκινούν από το Λιτόχωρο, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το Cavo Olympo.

Περισσότερες Σελίδες
Aerial_cropped
Aerial_cropped
Τοπικές εκδηλώσεις
Ανοιξη καλοκαίρι Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κονταριώτισσα στη Μονή του Αγίου Εφραίμ, μπορείτε να παρακ...
Platamon_Castle
Platamon_Castle
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Το Cavo Olympo απέχει μόλις 7 χλμ. από το Λιτόχωρο, την πύλη προς τον Όλυμπο και ως εκ τούτου αποτελ...
placeholder
placeholder
Βραβεία & Αναγνωρίσεις
Vegan Welcome
Vegan Welcome
Booking 2022
Booking 2022
Booking
Booking
Health First
Health First
Certificate of Excellence 2019
Certificate of Excellence 2019
Certificate of Excellence 2018
Certificate of Excellence 2018
Δείτε τις Κριτικές μας
Google Reviews
trip advisor
holiday check

Διεύθυνση

Πλάκα Λιτοχώρου
60200 Πιερία
Ελλάδα

MHTE: 0936K015A0662701

ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 124308248000

Επικοινωνία

Τηλ.: +30 23520 22222
Φαξ: +30 23520 22461
Email: info@cavoolympo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις προσφορές και τα νέα μας!

Για τους σκοπούς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 2016/679 (GDPR), συμφωνώ με την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου.

Powered by Hotelcube